En trendsättare som skapade rubriker

Agnes Lindberg var på plats för att tävla i SM på skidor. Under 1920-talet tillhörde hon det absoluta toppskiktet i skideliten och hon visste att hon på förhand var en av favoriterna. Det gick ett sus genom folkmassan när hon närmade sig startområdet. Några pekade på henne, en del viskade medan andra pratade högt. Många stod och skakade på huvudet. Det tog inte lång tid innan reportrarna flockades runt henne. Långbyxor! Det var högst opassande för en kvinna. 

Nu kan vi inte veta om det var exakt så här det utspelade sig när Agnes som första kvinna tävlade med långbyxor vid ett Svenskt mästerskap. Det vi vet är att det ansågs mycket opassande på den tiden och det utlöste därför en hel del tidningsskriverier. Men redan vid nästa års SM åkte alla damer i långbyxor. Tävlingsdräkten bestod innan dess av ballongbyxor och jacka av gråmelerat khakityg och hatt i liknande tyg och färg. Pjäxor med höga skaft var tävlingsskor. De unga kvinnorna bytte snabbt om till långkjol efter tävlingarna. 

Agnes Lindberg, yngre syster till vasaloppssegraren Oskar Lindberg, föddes den 6 juni 1897. Hon växte upp under knappa förhållanden i Björknäs, Norsjö, i en syskonskara på nio barn. Syskonen Lindberg fick tidigt börja hjälpa till på arrendegården Prästudden som var ett prästboställe på den tiden. 

Eftersom pappa August och bröderna ofta arbetade långt från hemmet fick flickorna Lindberg i mycket unga år ta del av gårdens skötsel. De fick lära sig att hantera både yxa, lie och räfsa. Under vedhuggning råkade den då fjortonåriga Agnes hugga av sin vänstra tumme. Detta handikapp besvärade henne livet ut, under sin skidlöparkarriär hade hon en specialgjord rem som lindades som en snara runt handleden för att få ett någorlunda stadigt grepp om skidstaven. 

Inspirerad av storebror Oskar började Agnes tidigt och med stor framgång att delta i skidtävlingar. Redan som femtonåring följde hon sin bror till Umeå och deltog i damklassen i Umespelen. Efter fina framgångar på de lokala planet med bland annat DM-seger var det 1920 dags att göra SM-debut. Resultatet blev minst sagt lysande. En andraplats, slagen med endast knappa minuten av den då ansedda som oslagbara Elin Pikkuniemi. 1921 blev det återigen andra plats efter omöjliga Pikkuniemi, endast minuten skilde i sluttid. Norsjö vann lagsegern. Förutom Agnes åkte i det segrande laget Signora Norén (5) och Ellen Isaksson (6). 1922 blev det en 14:e plats. 1923 hette svenska mästarinnan på skidor Agnes Lindberg. 

Den 4 mars blev en klang- och jubeldag för syskonen Lindberg och Norsjö IF. Agnes svensk mästarinna, brodern Oskar Vasaloppssegrare och Signora Norén andra plats efter Agnes. 

Agnes är kanske mest ihågkommen för sina framgångar i skidspåret, men att hon bröt mot normen på det här sättet är förmodligen inte lika känt. 

 

Läs också

Visit Norsjö

På sidan visit Norsjö kan du bland annat läsa om Ernst Alm, Vasaloppets första segrare. 

http://visitnorsjo.se/stories/

 

Skidspår

Skidor på snö.

I Norsjö kommun finns ett rikt utbud av aktiviteter och upplevelser som ger människorna meningsfulla fritidssysselsättningar och rekreation och stimulans för både  kropp och själ. 

Läs mer om idrott, motion och friluftsliv

Vandringsleder

I Norsjö kommun finns det gott om natursköna områden där du kan vandra. Kyrkstigen, Rågmjölsvägen, Norakammen och Vajsjöstigen ligger bara ett stenkast från husknuten. 

Läs mer om vandringslederna här. 

Föreningar

I Norsjö kommun är engagemanget stort. Vi har flertalet föreningar som med ideella krafter ser till att våra barn och ungdomar har en rik fritid. I kommunens föreningsregister kan du hitta kontaktuppgifter till föreningarna.