Berättande förmedlar kunskap och väcker intresse

Hon har jobbat som målare Birgit Andersson. Perfekt enligt henne själv. Samtidigt som hon målade hus kunde hon planera kulturella aktiviteter. Att ha planer både två och tre år framåt tycker hon är en självklarhet. Den som väckte liv i det kulturella intresset på riktigt var förmodligen Torgny Lindgren.

Vem är du?
Jag är en kulturivrare som har ett mycket stort intresse för litteratur och historia. Ett kort svar på en stor fråga.

Vad brinner du för?
Jag har alltid brunnit för att folk i Norsjö kommun ska upptäcka vad vi har här. Ofta när man pratar om kultur så har man varit iväg på någon förställning utanför kommunen, till exempel i Skellefteå eller huvudstaden. Jag vill lyfta fram det som finns där vi står och går. Jag var på ett möte i kommunhuset här i Norsjö för ganska många år sedan, ur det mötet kom förstudien av Torgny Lindgrens litterära landskap fram. På det mötet undrade jag varför ingen gjort någotning om just Torgny. Jag upptäcker ofta att saker inte är gjorda och undrar varför någon inte gjort slag i saken. Inser sedan ganska snabbt att denna någon är jag. Jag är nog en person som fyller litterära och kulturella hål.

Vad vet du som andra inte vet om Torgny Lindgren?
Det är säkert flera som vet det här, men inte alla. Torgny Lindgren är översatt till över 50 språk. Jag var i kontakt med förlaget eftersom jag blev så nyfiken på hur de gör med de dialektala orden han har i sina böcker. Alltså hur de översätter dem. Personen som jag pratade med på förlaget berättade att de letar en översättare, men sedan så måste de också ha med en person som kan en dialekt på just det språket. Det gör att alla kan njuta av Torgny Lindgrens böcker oavsett språk. Det tycker jag är helt fantastiskt.

Vad betyder berättande för dig?
Det förmedlar kunskap och väcker intresset för något som håller på att glömmas bort. Jag halkade egentligen över från det här projektet med Torgny Lindgren till berättande. Jag har gått skrivarkurser på folkhögskola och universitetskurser i skrivande och genom det har det växt fram en helt ny person, en Birgit som jag inte visste fanns tidigare. I och med mitt arbete åt Ord & visor förlag fick jag en inskolning i berättarvärlden. Det var Göran Lundin som kastade in mig i saker som jag aldrig tänkt att jag skulle hålla på med. I grunden är jag målare och för mig är det en perfekt kombination, att arbeta med händerna och sedan får jag använda huvudet till skapande.

Vad skriver du?
Jag skriver renodlade berättarföreställningar. Jag fick ett uppdrag i Skellefteå, det handlade om att det turistiska skulle förankras i området Nordanå genom en berättarföreställning. Det var en tuff process där jag lärde mig otroligt mycket. När den var klar ville jag göra någonting liknande i Norsjö. Resultatet blev ”Och störst av allt är pölsan”. Att få jobba med lokala förmågor och lyfta fram kommunens kulturarv var helt fantastiskt.

Birgit Andersson 4 webb

Foto: Anders Wikström

Du har också haft en del kyrkogårdsvandringar uppe på Näset, hur kommer det sig?
Här var det också ett hål, jag såg en sak som någon borde göra. Denna någon visade sig vara jag själv. Det var Marianne Folkedotter, Västerbottens berättarantikvarie, som peppade mig. Hon var på besök i Norsjö och hade lite tid över så jag tog henne till kyrkogården på Näset och visade och berättade. Marianne sådde ett frö hos mig och sex månader senare hade jag ett manus klart. I snitt har det varit mellan 70-80 personer på varje vandring, jag trodde det skulle komma fem. Det bästa med det här är att det nu händer saker där uppe, gräset blir klippt, man har röjt bort ris, det blir helt enkelt finare och finare för varje gång jag är där uppe och det känns viktigt för mig. Jag får ofta frågan var folk är begravda och brukar då tipsa om att kontakta pastorsexpeditionen i Norsjö. På 90-talet var det gjort en kyrkogårdsinventering, alla gravar finns inte med då en del stenar redan var borta. Men om man letar en specifik grav kan det vara till hjälp.

Hur hamnade kyrkan uppe på Näset?
I början låg samhällets centrum i det som idag är Sörbyn. Det kom en landshövding på besök som tyckte att Näset var en bra placering eftersom den då skulle ligga högt upp. När samhällets centrum flyttades dit det ligger idag så hamnade kyrkan lite bakom. Helt plötsligt kändes det långt till kyrkan och man bestämde sig helt enkelt för att flytta den till nuvarande plats. Det skulle man inte ha gjort för den brann, så folket i Norsjö byggde upp en ny som också brann. Norsjöborna är ett ihärdigt folk och byggde upp kyrkan igen och den står kvar än idag. Den andan vill jag gärna framhålla, att vi som bor i kommunen vi ger oss inte i första taget.

Foto: Anders Wikström

Läs också

Torgny Lindgren

Torgny Lindgrens Litterära landskap ligger mitt i Gold of Laplands område, i den lilla byn Raggsjöliden. Tack vare Norsjö kommun upprättades ett besöksmål här, i hembyn, där man kan besöka de platser han inspirerats av i sina verk. 

Läs mer om Torgny Lindgren här. 

Kultur

I Norsjö kommun finns gott om möjligheter att se och uppleva kultur.

Läs mer om kulturen här. 

Raggsjöliden

Torgny Lindgrens förfäder bosatte sig en gång på sluttningen ner mot Stor-Raggsjön. Här finns nu flera mindre byar, som tillsammans bildar Raggsjöliden, landskapet som har gett inspiration till många av Torgny Lindgrens böcker. 
 

Näsets kyrkogård

Kyrkogården på Näset är väl värt ett besök. Den ligger cirka tre kilometer utanför Norsjö samhälle. 

Så här hittar du till Näset. 

Läs mer om Nästes kyrkogård här. 

Artikel i Norran om Näsets gamla kyrkogård