Uthållighet och talang - en bra kombination

Hedvig Dahlberg är ett energiknippe med fokus på enduro. Hon ser fördelarna med att bo i Norsjö där hon får otroligt mycket stöd, men samtidigt gör de långa vintrarna att hon ibland knappt hunnit köra på sommardäcken innan det är dags att tävla.

Vem är du?
Jag är en aktiv och glad tjej som alltid vill prestera och göra mitt bästa. Jag har alltid varit i rörelse och har alltid hållit på med många idrotter.

Vad är enduro?
Enduro betyder uthållighet och det stämmer verkligen! Det är både fysiskt och psykiskt krävande. Enduro är helt enkelt att köra motorcykel i skogen. I Norrcupen kör vi typ 2, där går det ut på att köra så många varv som möjligt. I Ungdoms-SM är det typ 1 och det innebär att vi kör olika prov: extremprov, gräsprov och crossprov. Det kanske låter lite krångligt men bara man kommer ihåg att det är motorcykel i skog så är det lugnt.

När började du med enduro?
Jag har hållit på så länge jag kan minnas, Min pappa köpte en liten cross när jag precis hade lärt mig att gå och sedan har jag aldrig klivit av. Det är det roligaste jag vet. Men det är först nu, de senaste två åren, jag har tränat och tävlat seriöst. Jag har alltid hållit på med många olika idrotter, men kände att det är enduro jag vill satsa på.

Hedvig motorcykel webb

Vilka andra idrotter har du hållit på med?
Fotboll, skidor och volleyboll. På fritiden har det varit en del snowboard. Jag tycker man ska hålla på med så många olika sporter som möjligt när man är ung. För mig har skidorna varit jättebra då det är en sport som kräver bra kondition och bålstyrka, precis som i enduro. Skidor åker jag fortfarande på vintern för att jobba upp konditionen inför säsongen. Sedan har fotbollen och volleybollen också gjort sitt till förstås.

Hur är förutsättningarna för enduro här i Norsjö?
Om man bortser från klimatet så är det helt perfekt. Alla peppar, jag kan träna hemma och många vill hjälpa till. Sponsorerna jag har är superviktiga och det är många lokala företag som är med och sponsrar. Sedan är det förstås så att de långa vintrarna gör att det blir lite knepigare. När jag var med i första USM-tävlingen så hade jag hunnit köra två timmar på sommardäck innan tävlingen. Men det gick bra ändå då jag vann med några sekunder till tvåan.

Finns det tävlingar i närheten?
Norrcupen körs här uppe, bland annat i Lycksele, Jörn, Umeå och Luleå. Det känns som hemmaplan och nära i förhållande till andra tävlingar. När det gäller SM-tävlingarna så är den närmaste 70 mil bort. Det är långa avstånd och många tävlingar är i södra Sverige. Bara i maj i år har vi haft 400 mil i bil. Jag har en familj som ställer upp otroligt bra.

Hur ofta tävlar du?
I år är det 20 tävlingar så i princip varje helg. Dessutom är det en del träningsläger. Hela familjen brukar följa med på tävlingarna, det blir som en minisemester. Det är så skönt att ha dem på plats, de sköter liksom all service så att jag bara behöver fokusera på tävlingen. Det är verkligen mycket värt.

Är det fler som kör enduro här i Norsjö?
Det är jag som tävlar på SM-nivå, men sedan så kör även min bror, Hugo, och tävlar.

Har du något stort mål?
I år är målet att ta guld i USM. På lång sikt är det att utmana de som åker i SM och att bli uttagen i damlandslaget. Vi får se, det gäller att ta en tävling i taget.

Läs också

Enduro

Enduro är en motorsport där motorcyklar körs på banor i svår terräng. Namnet kommer av den spanska och italienska formen av det engelska ordet endurance, som betyder uthållighet.

Läs mer om enduro här. 

Hedvig Dahlberg

Läs mer om Hedvig Dahlberg.

Gasen i botten ska ge Hedvig guld.

Endurolöftet Hedvig trivs på tuffa banor som utmanar henne. 

Följ Hedvig Dahlberg i sociala medier. 

NMS

Norsjö motorsällskap är en förening som har motor som intresse i olika skepnader.

Föreningar

I Norsjö kommun är engagemanget stort. Vi har flertalet föreningar som med ideella krafter ser till att våra barn och ungdomar har en rik fritid. I kommunens föreningsregister kan du hitta kontaktuppgifter till föreningarna.