Gå ut i naturen och förundras

I Norsjö driver Isa Hjelte Boman en yogastudio. Hon är en naturmänniska som hittar kraften ute i skog och mark. Blåbärsris och fågelkvitter gör henne på bra humör och hon vill att alla ska kunna ta del av yoga på sitt sätt.

Vem är du?
Jag skulle vilja säga att jag bara är. Sedan försöker jag tillåta mig att vara allt: arg, ledsen, glad, lycklig, sprallig, humoristisk, trött osv. Ibland är jag jordnära och ibland uppe bland molnen.

Vad brinner du för?
Jag brinner för att hjälpa och vägleda andra till att hitta sin väg och sina redskap för att må bättre, att få sprida lite ljus i vardagen. Det är fantastiskt att se när både vuxna och barn tar steg mot det som är viktigt för dem. Hur de känner att de förändras och utvecklas till den person hen är innerst inne. Att jag får vara en del av den resan, kunna ge något litet som de kan använda som redskap betyder mycket för mig. Sedan är naturen och djuren något som ligger mig varmt om hjärtat.

Hur kom du i kontakt med yoga?
Jag har alltid varit intresserad av att veta hur kroppen fungerar, vad vi påverkas av och hur. För mig har yogan varit en stor räddning och ett stort steg till att orka fortsätta på min resa att lära känna mig själv. Första gången jag kom i kontakt med yogan stod jag vid ett vägskäl i livet där jag inte visste om jag skulle orka mer. Jag träffade då en kusin till min mamma som berättade om yogan och sa att det där ska du prova. Utan några större funderingar gav jag det ett försök. Jag åkte till Stockholm för att gå ett studieår och kände att något hände när jag var där som gjorde att jag började må bättre. För mig var det där och då som jag fastnade för yoga och började en resa att lära känna mig själv som har varit och är både tuff och fantastisk.

Hur hänger yoga och naturen ihop för dig?
Naturen i sig är självläkande och en plats som för så många hjälper till med återhämtning och ger en tid för reflektion. Det är en självklarhet för mig att använda yogans redskap som andning, rörelse, reflektion och meditation på en plats som i sig är lugn men samtidigt full av liv. Yoga används idag ofta som ett redskap vid stress och återhämtning, den ska vara fri från prestation. För mig är skogen yoga. Bara strosa i skogen, andas lugnt och uppleva med mina sinnen gör att stress, spänningar och tyngd rinner av kroppen. Många som inte mår bra idag går gärna ut i skogen för att återhämta sig. För en del fungerar det lika bra som att ta ett piller.

Du har en del projekt på gång, kan du berätta?
Absolut. Ett av mina projekt som jag och Malin (Nygården kultur och mathantverk) driver heter Grön hälsa och rehabilitering. Där vi vill arbeta med metoder där individer med bland annat stress och utmattningssyndrom på ett optimalt sätt ska kunna återvända till ett dagligt liv. Helt enkelt återfå en rimlig hälsa i en miljö nära djur och natur. Vetenskapen visar att natur och djur har en gynnsam inverkan på människor i allmänhet, och på personer med psykisk ohälsa i synnerhet.

Många gånger behöver man först återhämta sig för att sedan jobba med ett förändringsarbete. Förhoppningsvis kommer vi att delta i ett projekt som Luleå Tekniska Universitet startar för att börja ta emot grupper på gården. Det andra projektet jag har jobbat med är Yoga för omsorg och hälsa. Visionen är att fler ska få ta del av yogans goda effekter. Man ska kunna utbilda sig till yogaledare på arbetsplatsen, det är kostnadseffektivt och det är ett sätt att sprida yogan till de som inte har möjlighet att komma till en yogastudio. Under hösten 2018 och våren 2019 kommer vi starta igång utbildningar i Hudiksvall och Umeå.

Hur är det att ha en yogastudio i Norsjö?
Att jag skulle öppna en egen yogastudio och behandlingslokal är som en dröm, jag är så oerhört tacksam till alla som har förtroende för mig och kommer på mina pass, kurser och behandlingar.

Vad är dina bästa tips?
Se till att göra en bra sak för dig själv varje dag, även om det är något litet. Rikta sinnena, lägg bort mobilen och stäng av tv:n och radion en dag i veckan, umgås med dig själv eller andra. Försök vara i nuet och gå ut i naturen och förundras. Det händer något i kroppen när man gör det.

“Se till att göra en bra sak för dig själv varje dag, även om det är något litet.”

Läs också

Starta företag

Har du/ni en idé på en ny produkt eller tjänst men vet inte hur du ska gå tillväga eller om du har en företagsidé som du vill pröva? 

Läs mer om hur du kan starta företag i Norsjöbygden här. 

Utveckla företag

Våga Växa! Om du har en vilja att utveckla din verksamhet inom olika områden är du hjärtligt välkommen att kontakta tillväxtavdelningen för kostnadsfri rådgivning. 

Läs mer om att utveckla ditt företag här. 

Vandringsleder

I Norsjö kommun finns det gott om natursköna områden där du kan vandra. Kyrkstigen, Rågmjölsvägen, Norakammen och Vajsjöstigen ligger bara ett stenkast från husknuten. 

Läs mer om vandringslederna här. 

Må i Norr

Här kan du följa Isa i sociala medier samt besöka hemsidan Må i Norr. 

www.mainorr.se