Med öga för naturbilder

Sjutton älgar i rad är den mest uppmärksammade film som Jesper Stenmark lyckats fånga med sin drönare under vintern. Han vill inte kalla sig naturfotograf eftersom han gärna fotar annat också men erkänner att ugglor, älgar, norrsken och annat i naturen gärna finns framför kameralinsen.

Vem är du?
Frilansfotograf med fokus på djur- och naturbilder.

Vad brinner du för?
Jag vill lyfta det som finns nära. Visa på vilken fantastisk natur vi har här. Man behöver inte åka på långa resor för att uppleva storslagen natur, den finns utanför huset.

Varför började du fota?
Både min pappa och min farbror har alltid fotat. Däremot var jag alldeles för lat för att fota analogt. När det tog två veckor att få hem bilderna hade jag hunnit tappa intresset. I och med digitalkamerornas intåg tog fotointresset fart igen. Jag köpte min första kamera 2003.

Du är också jaktintresserad, hur gör du under jaktsäsongen? Jagar du eller fotar du?
Jag måste sätta upp regler för mig själv och bestämma i förväg om jag ska skjuta eller fota. Det är lite olika beroende på situation. Men jag har alltid med mig kameran förstås.

Du fick bra spridning på filmen och bilderna på de sjutton älgarna i rad, vad säger du om just det?
Det är absolut en av mina mest uppmärksammade bilder och det har varit bra för marknadsföringen då det lett till en del försäljning. Det är helt klart roligt att få uppmärksamhet på det arbete man lägger ner. 

 

Norrsken webb

Foto: Jesper Stenmark

Hur har din utveckling varit som fotograf?
Tekniken har gått otroligt fort framåt och jag har utvecklats i takt med den. Jag försöker ligga långt fram då jag tycker det är väldigt roligt. Drönare har till exempel öppnat upp en helt ny vinkel för oss fotografer.

Vad är roligast att fota?
Djur, helt klart. Naturfoton kräver en bra plats och så gäller det att vänta på ljuset. När det ska vara djur med i bilden som ska göra rätt saker så krävs det lite mer. Då blir det en helt annan utmaning.

Foto: Jesper Stenmark

Foto: Jesper Stenmark

Du har haft en del utställningar, kan du berätta?
Jag har haft en som var på mitt eget initiativ men sedan så har både Källan och Granö Beckasin kontaktat mig för utställningar, jätteroligt att bli uppmärksammad. Jag har också haft en del bildvisningar, både på Medan under Kärleksveckan och på äldreboenden, där jag berättat om bilderna. 

Kuriosa: Jesper blev tvåa i fototävlingen Nordic nature photocontest med sin bild på älgparaden. 

Jesper jobbar på fritidsgården Uniqum i Norsjö kommun och driver dessutom eget företag. 

Läs också

Starta företag

Har du/ni en idé på en ny produkt eller tjänst men vet inte hur du ska gå tillväga eller om du har en företagsidé som du vill pröva? 

Läs mer om hur du kan starta företag i Norsjöbygden här. 

Älgparaden

Jesper Stenmarks drönarbild med 17 älgar som går på rad har fått mycket uppmärksamhet. 

Här kan du se bilderna från fototävlingen Nordic nature photocontest.  

Se den magnifika älgparaden här.

Jesper Stenmark

Här hittar du Jespers bilder och kan följa honom i sociala medier. 
 

Fritidsgård

Fritidsgården är en viktig mötesplats för ungdomar i Norsjö kommun där de kan medverka efter intressen och möjligheter.