En kärleksfull familj med tvillingar i fokus

Hemma hos Josefine Lindgren och Efraim Girma Hailu är det full fart när tvillingarna Tobias och Lily 1,5 år leker och busar. En familj som flyttat till Norsjö främst för barnens skull.

Vilka är ni?
Vi är en kärleksfullfamilj där det är full fart mest hela tiden. Vi ser med förhoppning på framtiden.

Vad brinner ni för?
Josefine: Jag kan prata för oss båda och säga att vi brinner för att hjälpa människor. Jag jobbade under 10 år med gatubarn i Addis Abeba, Etiopiens huvudstad, och försökte se till att de kunde få ett lite drägligare liv. För att hjälpa människor behöver man inte själv bo i fattigdom. Jag inser att hjälp behövs här också.

Hur träffades ni?
Efraim: När jag såg henne visste jag förstås att det var min blivande fru.

Josefine: Jag hade en vän i Addis Abeba, vi träffades via honom. Senare fick jag veta att Efraim hade spanat in mig ganska länge.

Var gifte ni er?
Efraim: I Etiopien. Det var ett typiskt etiopiskt bröllop med massor av dans och upptåg.

Josefine: Så långt ifrån ett svenskt bröllop man kan komma!

När bestämde ni att ni skulle flytta till Sverige?
Josefine: Vi hade pratat om att flytta till Sverige länge. Det slutgiltiga beslutet kom när vi blev gravida. Jag flyttade först och tanken var att Efraim skulle komma efter.

Efraim: Vi har båda jobbat inom kyrkan och kände att Sverige kallade på oss. Sedan så är det som Josefine säger att när vi fick veta att det var bebisar på väg så kändes det som ett naturligt steg. Men sedan var det inte så enkelt för mig att få komma till Sverige.

Hur var det att vänta tvillingar när ni befann er så långt ifrån varandra?
Josefine: Efraim var kvar i Etiopien när jag var på första ultraljudet. Barnmorskan höll på länge och väl innan hon berättade att det var två därinne, men att hon ville försäkra sig om att det inte fanns fler. Jag blev ganska chockad och när jag fick tag på Efraim så blev han minst sagt lika överraskad. Jag åkte ner till Efraim igen i mitten av oktober, ungefär halvtid in i graviditeten. När jag var där nere så ansökte vi om uppehållstillstånd för Efraim och fick avslag. För att han överhuvudtaget skulle få vara med på förlossningen sökte vi ett turistvisum. Han kom till Sverige och Norsjö i mitten på november 2016 och två månader senare, i januari, föddes Tobias och Lily.

Efraim: Det var svårt att vara kvar i Etiopien, jag ville vara hos Josefine och stötta henne. När jag fick avslag första gången kände jag mig helt förkrossad. Jag är så tacksam att jag fick vara med när våra barn kom till världen. Det hade jag inte velat missa. I och med att barnen föddes och är svenska medborgare fick jag vara kvar i Sverige, hösten 2017 hade jag mitt uppehållstillstånd.

Hur är det att bo i Norsjö?
Efraim: Jag tycker jättebra om Norsjö. Det är tryggt för mina barn. Det är lugnt och tyst, jag gillar verkligen tystnaden här. I Addis Abeba bor det 10 miljoner människor, där är det aldrig tyst.

Josefine: Att det är tryggt för barnen är en stor anledning till varför vi valde Norsjö. Sedan så har jag familj, släkt och vänner här så det föll sig ganska naturligt. Men det var en större kulturkrock att komma tillbaka till Sverige än det var när jag kom till Etiopien. Det kanske beror på att jag lärde mig den etiopiska kulturen och levde med den i 10 år, sedan var jag inte beredd när jag flyttade hem igen. Jag trodde nog att jag kunde den svenska kulturen redan. Efter 10 år borta ser jag allt med helt nya ögon. Lily och Tobias gör också att prioriteringarna är annorlunda.

Läs också

Barnomsorg

I Norsjö kommun är det korta köer till barnomsorgen. 

Läs mer här om förskola och pedagogisk omsorg. 

Vigsel

Går du i giftastankar? Då kan du viga dig både borgerligt och kyrkligt i Norsjö. 

Borgerlig vigsel

Kyrklig vigsel

Kyrkor

I Norsjöbygden finns det flera olika kyrkor. Här nedan kan du läsa om tre av dem. 

Svenska kyrkan

Pingstkyrkan

Åskyrkan 

Inflyttarservice

Är du intresserad av att flytta till Norsjö och vill veta mer? Då kan du kontakta kommunens inflyttarservice. 
 
 
 
Stäng meny